Tien buitenlandse uitgevers en redacteurs te gast in Vlaanderen

In juni organiseerde het Vlaams Fonds voor de Letteren voor de zesde keer een publishers tour voor proza. Zo’n publishers tour brengt tien buitenlandse uitgevers en redacteurs met een uitstekende reputatie naar Vlaanderen voor een vijfdaags bezoek.


Ze maken persoonlijk kennis met Vlaamse auteurs, met hun uitgevers en met Vlaamse literaire organisaties. Op die manier leren ze het bloeiende Vlaamse literaire landschap en de Belgische cultuur in het algemeen kennen. Vaak wekt een publishers tour ook de interesse van een uitgever op in de vertaalrechten voor opmerkelijke Vlaamse boeken. Voor Eva Ferri van de Italiaanse uitgeverij E/O Edizioni was de recente Publishers Tour een onvergetelijke ervaring. We delen haar verslag met plezier.

 

Uitgevers Eva Ferri (E/O Edizioni, Italië) en Adam Pluszka (Marginesy, Polen) met auteur Margot Vanderstraeten‘Ik wou kort iets op papier zetten om mijn ervaringen tijdens de publishers tour van het VFL te delen. Het was de eerste keer dat ik aan een dergelijk programma deelnam, dus ik wist niet precies wat ik ervan mocht verwachten. Mijn verwachtingen waren erg basic: nieuwe collega’s ontmoeten, iets leren over een markt. Onze week in België heeft die verwachtingen zeker ingelost, en zelfs aanzienlijk overtroffen.

 

Het was een intens maar goed gepland programma, met een mix van professionele ontmoetingen en kennismakingen met de Vlaamse cultuur: prachtige steden, mooie huizen, interessante musea en lekker eten. We hebben verschillende auteurs ontmoet die hun romans aan ons voorstelden en hun creatieve ervaringen met ons deelden op een aantal geweldige locaties. Verder hebben we het Vertalershuis in Antwerpen bezocht en hadden we afspraken met Vlaamse en Nederlandse uitgevers. De selectie van de deelnemers was heel boeiend en iedereen kon het goed met elkaar vinden.

 

Groepsfoto met de deelnemende uitgevers, auteurs en het VFL-team

In mijn ogen is het programma volledig in zijn opzet geslaagd: Vlaamse literatuur bekend maken bij buitenlandse uitgeverijen en buitenlandse uitgevers van de Vlaamse cultuur laten proeven. Bovendien hebben we ook iets bijgeleerd over de Vlaamse ingesteldheid! Onze gidsen en reisgenoten tijdens deze week (Elise, Michiel, Jo en Lien van het VFL) waren heel gepassioneerd en goed voorbereid. Iedereen die we ontmoetten leek deze passie en deze nieuwsgierigheid te delen.

 

Wat ik mee terug nam naar Rome: drie dozen chocolaatjes, de Italiaanse rechten voor ‘WIL’, het prachtige boek van Jeroen Olyslaegers, en wat nostalgie. Aan collega’s die de kans hebben om aan een toekomstige publishers tour deel te nemen, zou ik zeggen: doen! Nogmaals bedankt aan iedereen die bij dit event betrokken was.’

gepubliceerd op: 2017-07-12

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen