Oproep Found in Translation: vertaalworkshop rond 'Hong Kong Blues' van Alain Berenboom

In de reeks Found in Translation organiseert Internationaal literatuurhuis Passa Porta in Brussel regelmatig vertaalworkshops voor al wie graag wil kennismaken met het plezier en de uitdaging van het vertalen.


Elke aflevering wordt begeleid door een professionele literair vertaler, die de door de deelnemers voorbereide vertalingen evalueert en vertelt over de knepen van het vak. De auteur is telkens aanwezig om te antwoorden op vragen over stijl, woordkeuze, betekenis en context. Professionele vertaalervaring is niet vereist, wel veel liefde voor de literatuur en een behoorlijke kennis van de oorspronkelijke taal en de taal waarin vertaald wordt.

 

De volgende workshop vindt plaats op donderdag 29 mei om 19u30 en focust op het werk van de Franstalige Belgische auteur Alain Berenboom. Zijn recente roman ‘Hong Kong Blues’ (uitgegeven door Genèse) is een eigentijdse actieroman waarin een mislukte schrijver betrokken raakt bij de moord op een jonge Chinese vrouw. Naast romanschrijver is Berenboom ook advocaat en professor aan de ULB. Literair vertaalster Katrien Vandenberghe zal aanwezig zijn bij de workshop om de deelnemers te begeleiden: zij vertaalde eerder Berenbooms roman ‘Mr. Optimist’ en kan bij de begeleiding dus putten uit die vertaalervaring.

 

Geïnteresseerde deelnemers sturen vóór maandag 14 mei hun vertaling van het fragment uit ‘Hong Kong Blues’ door naar info@passaporta.be. Alle inzendingen worden anoniem gemaakt en beoordeeld door twee ervaren lezers. Een kleine week later verneemt iedereen of hij of zij werd geselecteerd om deel te nemen. Tijdens de workshop op 29 mei krijgen de vertalers van de tien beste versies de kans om hun vertalingen te vergelijken en bespreken. Na afloop van de workshop krijgen de vertalers de mogelijkheid om hun versies te verbeteren en worden de twee mooiste resultaten gepubliceerd op passaporta.be.

 

> Lees meer over Found in Translation …

> Download het te vertalen fragment …

> Lees meer over Alain Berenboom en zijn werk …

gepubliceerd op: 2018-04-25

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen