Prijs der Nederlandse Letteren 2018 voor Judith Herzberg

De Nederlandse dichter, proza- en toneelschrijver Judith Herzberg (Amsterdam, 4 november 1934) heeft op 29 november 2018 in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Prijs der Nederlandse Letteren ontvangen uit handen van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 40.000 euro.


Baanbrekend


Judith Herzberg is een van Nederlands bekendste dichters. Zij debuteerde in 1963 met de dichtbundel Zeepost. Daarna volgden vele bundels waaronder Beemdgras, Strijklicht, 27 liefdesliedjes, Wat zij wilde schilderen, Zoals en Soms vaak. De bloemlezing Doen en laten behoorde in 1994 tot de honderd best verkochte boeken.

 

Vanaf het begin van de jaren zeventig volgden ook toneelstukken. ‘Haar toneel was baanbrekend in de jaren tachtig. Leedvermaak heeft een onuitwisbare indruk gemaakt door de schijnbaar luchthartige manier waarop zij het zwijgen over oorlogservaringen verwoordt’, aldus de jury. In 1997 kreeg Herzberg de P.C. Hooftprijs voor haar hele oeuvre. Naast toneel schrijft Herzberg ook proza, uitgegeven in onder meer Liever brieven en Er was er eens en er was er eens niet.

 

Oeuvreprijs


De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied en onderscheidt auteurs van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven letterkundige werken. De Taalunie kent de prijs eens per drie jaar toe aan een auteur wiens oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De prijs wordt afwisselend uitgereikt door de Nederlandse en de Belgische koning.

 

De prijs heeft als doel om de Nederlandstalige cultuur binnen en buiten het taalgebied onder de aandacht te brengen. De prijs onderstreept bovendien het feit dat in het Nederlands kwalitatief hoogstaande literatuur wordt geschreven.

 

De prijs is voor het eerst toegekend in 1956, aan Herman Teirlinck. De laatste keer, in 2015, ontving de Nederlandse dichter en schrijver Remco Campert de prijs.

 

Volgende editie

 

In 2021 zal de Prijs der Nederlandse Letteren worden georganiseerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren op basis van de samenwerkingsovereenkomst die de Taalunie dit voorjaar sloot met het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Fonds Podiumkunsten. 

 

> Lees hier het volledige persbericht ...

gepubliceerd op: 2018-11-30

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen