Leen Van Dijck ontving de vijfde Parnassusprijs

Op zijn Nieuwjaarsreceptie van vrijdag 25 januari reikte het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) de vijfde Parnassusprijs uit aan Leen Van Dijck, directeur van het Letterenhuis in Antwerpen. Met de Parnassusprijs, waaraan geen geldprijs verbonden is, wil het VFL een persoon huldigen die zich achter de schermen bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de letteren in Vlaanderen. Leen Van Dijck kreeg een kunstwerk van Ephameron.


© Els AertsMatthijs de Ridder somde in zijn laudatio verschillende redenen op waarom Leen Van Dijck deze prijs ontving, maar de belangrijkste vond hij toch deze: “Maar Leen, je krijgt deze prijs vooral omdat jij als geen ander begrijpt dat een rijke traditie als de Vlaamse letteren niet zonder de levende literatuur kan en dat de geschiedenis het omgekeerd ook niet redt zonder de literatuur van vandaag. Het Letterenhuis is hét kruispunt waar die twee werelden elkaar ontmoeten, en het is jouw verdienste dat die twee werelden elkaar daar ook blijven ontmoeten.”

 

Tijdens de receptie lazen vier jonge auteurs hun Nieuwjaarsbrieven voor. Y.M. Dangre pleitte voor de opwaardering van het ‘vet’ in tijden van crisis, Aline Sax smeedde haar brief om tot een echt verhaal, Roderik Six  wenste iedereen woorden toe en Brecht Vandenbroucke gaf tekst en commentaar bij zijn illustratie die de cover van de brieven sierde.

 

Koen Van Bockstal mocht het lezingengedeelte afsluiten met een krachtige speech over de realisaties van het voorbije jaar, die overigens allemaal tot stand zijn gekomen  door de steeds groeiende overlegcultuur die alle partners in de waardeketen van het boek delen. Daarna schetste hij de uitdagingen voor 2013: “Kort samengevat : 2013 wordt meer dan ooit “de hand aan de ploeg” . Voor maatschappelijk urgente thema’s als “armoede en interculturaliteit”,  voor het realiseren van het gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse, voor een helder buitenlandbeleid,  voor een gezamenlijk actieplan voor de boekhandel en het behoud van een gezonde diversiteit in het aanbod. Het VFL is er klaar voor, we rekenen op jullie enthousiaste medewerking.”

gepubliceerd op: 2013-01-29

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen