‘La Boîte à Gand’ in Gent

‘La Boîte à Gand’, de veelbesproken tentoonstelling die het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) presenteerde op het internationale stripfestival van Angoulême in januari 2013, krijgt een tweede leven en zal Europa rondreizen. Van 25 mei tot 30 juni 2013 vindt de Belgische première plaats in een voormalige kapel in de gebouwen van Sint-Lucas in Gent, de bakermat van de vijf artiesten uit de expo.


 

Curator Brecht Evens kreeg van het VFL carte blanche om deze striptentoonstelling op poten te zetten. Hij koos ervoor om samen te werken met  generatiegenoten met wie hij zich nauw verwant voelt en deze met hun recente werk voor te stellen aan het grote publiek. Dat mondde uit in een bijzonder gesmaakte tentoonstelling die de grenzen tussen strip en kunst verkent.

 

© Brecht Evens, Brecht Vandenbroucke, Hannelore Van Dijck, Sarah Yu Zeebroek en Lotte van De WalleDe kunstenaars die Brecht Evens samenbracht in ‘La Boîte à Gand’:

 

 

Brecht Vandenbroucke publiceerde onlangs zijn debuut ‘White Cube’, een woordeloze reeks gags in snoepkleuren waarin twee identieke figuurtjes moderne kunst en kunstkritiek op de korrel nemen.

Hannelore Van Dijck maakt uiterst gedetailleerde houtskooltekeningen, die een statige wereld zonder mensen oproepen.

Sarah Yu Zeebroek is gitariste en zangeres van Hong Kong Dong en stelt in haar grafische werk dezelfde branie tentoon als in haar muziek.

Lotte Van De Walle studeerde naast illustratie in Gent, schilderkunst aan La Cambre in Brussel. Haar schilderijen van onmogelijke, maar toch leesbare ruimtes lijken vaak een tweede wereld op te roepen.

 

Er kon geen betere plek gevonden worden om de Belgische première van de tentoonstelling te presenteren dan de voormalige kapel op de pas gerestaureerde Campus Sint-Lucas in Gent. Deze plek wordt door de tentoonstelling meteen ook voor het eerst publiek. De vijf kunstenaars studeerden er immers samen en enkelen zijn er nu opnieuw actief als docent. Belangrijk is eveneens dat de huidige en toekomstige studenten van Sint-Lucas dankzij deze expositie gestimuleerd worden om in de voetsporen van de getoonde kunstenaars te treden. Een stripbeleid dat onder meer mikt op internationaal succes voor de strip uit Vlaanderen in het buitenland kan maar slagen als er in het binnenland voldoende nieuw talent opstaat om de opvolging te verzekeren.

 

Praktisch

Waar? Sint-Lucas Gent - Zwartezustersstraat 34 - 9000 Gent

Wanneer? Van 25 mei tot 30 juni 2013

Openingstijden? Wo, do (10 tot 18u) en vrij (10 tot 19u) open en op za 25 mei van 11 tot 18u

gepubliceerd op: 2013-04-22

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen