Paul Bogaerts ‘Der Soft-Slalom’ op aanbevelingslijst in Duitsland

De Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung en de Stiftung Lyrik Kabinett presenteren hun ‘Lyrik-Empfehlungen’. De Duitse vertaling van ‘de Slalom soft’ van Paul Bogaert prijkt op de lijst.


De Duitse vertaling van ‘de Slalom soft’ van Paul Bogaert werd in 2013 met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren in een fraaie vormgeving gepubliceerd door uitgeverij Roughbooks. Christian Filips vertaalde in nauwe samenwerking met Paul Bogaert de gedichten in het Duits. Tussen de overige in het Duits vertaalde dichters bevinden zich onder meer  Raymond Carver, Czeslaw Milosz, Cees Nooteboom en Sylvia Plath.

 

Welke dichtbundels uit 2013 zijn opmerkelijk? Om die vraag te beantwoorden hebben elf bekwame lezers op uitnodiging van de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung en de Stiftung Lyrik Kabinett hun keuze gemaakt uit het ruime aanbod aan Duitstalige en in het Duits vertaalde poëzie.

 

De groep lezers bestond uit critici, dichters en andere vertegenwoordigers van literaire instituties: Michael Braun, Heinrich Detering, Maria Gazzetti, Harald Hartung, Ursula Haeusgen, Florian Kessler, Michael Krüger, Holger Pils, Monika Rinck, Daniela Strigl en Jan Wagner.

 

De ‘Lyrik-Empfehlungen’ maken deel uit van een samenwerking tussen  de Stiftung Lyrik Kabinett en de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. Uit die coöperatie kwam in 2012 ook de discussiereeks „Das Lyrische Quartett“ voort. Het doel van de samenwerking van beide instellingen is de verscheidenheid aan stemmen binnen de hedendaagse  poëzie in het openbaar gesprek te brengen. De aanbevelingslijst verschijnt een maal per jaar en wordt op www.daslyrischequartett.de openbaar gemaakt.

 

Op zaterdag 15 maart vindt  om 16 uur op het Literaturforum in Hal 4 van de Leipziger Buchmesse een presentatie plaats van de ‘Lyrik-Empfehlungen’ met Carl-Christian Elze, Martina Hefter, Erik Lindner, Katharina Narbutovic, Monika Rinck, Jan Wagner en als moderatoren Heinrich Detering und Holger Pils. ’s Avonds om 20 uur wordt het programma hernomen in de Sächsische Akademie der Wissenschaften, Villa Klinkhardt /Karl-Tauchnitz-Str. 1, 04107 Leipzig.

 

> Het overzicht van de aanbevolen bundels…

gepubliceerd op: 2014-02-18

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen