'12 minuten over vrede' vanaf 4 augustus op Canvas

Met 12 minuten over vrede presenteren het VAF en het VFL het resultaat van hun gezamenlijk project rond animatiefilm en poëzie over het thema 'vrede' in het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog.


© Joost Jansen en Walking The DogHet Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) wilden, naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in 2014, twaalf ultrakorte animatiefilms met bijhorende gedichten laten creëren rond het thema ‘vrede’. De fondsen deden, in samenwerking met bioscoopgroep Kinepolis en Canvas, einde 2012 een unieke oproep naar de animatiesector om filmprojecten in te dienen. In januari volgde de lancering van een gedichtenwedstrijd waarbij de dichters de opdracht kregen zich te laten inspireren door de animatiefilms om gedichten rond het thema ‘vrede’ voor te leggen aan een jury. Met deze ruime thematiek, die door de positieve omslag van oorlog naar vrede een hedendaagse invalshoek wil creëren, konden de auteurs in alle vrijheid aan de slag.

 

Het merendeel van de ingezonden gedichten na de open oproep bleef onder de verwachtingen van de juryleden, die zich bovendien geconfronteerd zagen met de moeilijke taak om te beoordelen of een gedicht nu wel of niet bij een film paste. De jury, bestaande uit Eva De Roovere, Carl De Strycker, Kirsten Lemaire, Michaël Vandebril en Dorothée Van den Berghe, wees als winnaar van de poëziewedstrijd Peter Mangelschots aan. De animatiefilm Daddy went. Daddy did van Joost Jansen en Thomas Ceulemans inspireerde hem tot het gedicht midnight at the lost and found.

 

Het VFL vond het erg belangrijk dat de gedichten zouden voldoen aan de kwaliteitsnormen die het zelf hanteert en die ook bij de selectie van de animatiefilms een belangrijke rol speelden. Daarom besloot het VFL, in overleg met de juryleden en de projectpartners, om zelf een aantal bestaande gedichten van jonge auteurs te selecteren die een mooie, spannende, interessante of perspectief verbredende relatie met de films aangaan.

 

© Wendy Morris en Vertigo ProductionsDe animatiefilms worden door Kinepolis al een tijdje in het voorprogramma van haar Vlaamse bioscopen vertoond, en ook VRT zal de films afzonderlijk op verschillende kanalen verspreiden. Canvas biedt vanaf 4 augustus de films en de gedichten een prominente plaats op zijn net, met een geplande heruitzending begin november. De combinaties van film en gedicht worden telkens gepresenteerd als een interactief tweeluik: na elke film volgt een nachtelijke opname van acteur Titus De Voogdt die het gedicht onder de Menenpoort voorleest. Later zullen deze tweeluiken ook op andere platformen van VRT, zoals Cobra.be te zien zijn.

 

Het project resulteert ten slotte in de publicatie van een bloemlezing met gedichten over vrede, geput uit een internationaal corpus, waarin de geselecteerde gedichten naast klassiekers uit het genre opgenomen zullen worden. Deze uitgave wordt gerealiseerd door Bezige Bij Antwerpen.

 

De betrokken partners willen met dit unieke initiatief de samenwerking tussen de fondsen en verschillende actoren in de sector (Kinepolis, Canvas, uitgeverijen) stimuleren. Met dit project willen ze opkomend talent en minder evidente genres (poëzie en animatiekortfilm) in de kijker zetten via krachtige platformen. De context van de publieke herdenking van WO I in 2014 biedt daartoe een prachtige aanleiding.

 

> Meer informatie ...

gepubliceerd op: 2014-07-23

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen