Kinky en Cosy pers- en publieksfavoriet in Angoulême

Afgelopen week presenteerde het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) ‘The Kinky & Cosy Experience’ op het internationale stripfestival van Angoulême. De expo, een nauwe samenwerking met uitgeverij Le Lombard en het festival van Angoulême zelf, viel op tussen alle andere meer klassieke tentoonstellingen. Deze ‘ervaring’ was hilarisch van begin tot eind, met spectaculaire technische snufjes en de typische humor van Vlaams stripauteur Nix die werd gesmaakt door jong en oud. Daarmee was de tentoonstelling niet alleen de favoriet van het publiek, maar ook van de pers.


Auteur en curator Nix bij de ingang van de tentoonstellingHet VFL zette de Vlaamse strip op de wereldkaart toen het er in 2009 in slaagde Vlaanderen eregast te maken op het stripfestival in Angoulême, het mekka van stripliefhebbers en -professionelen wereldwijd. Sindsdien probeert het elk jaar op het festival de aandacht voor Vlaamse stripauteurs warm te houden, met een opvallende boekenstand, een spraakmakend feestje of een opmerkelijke tentoonstelling, zoals ‘La Boîte à Gand’ twee jaar geleden, met Brecht Evens als curator.

 

Dit keer vroeg het VFL Nix als curator voor de expo die ‘The Kinky & Cosy Experience’ werd, een combinatie van een installatie en een tijdschrift. Le journal de Kinky & Cosy doet denken aan Spirou, en bevat werk van twaalf Vlaamse auteurs. Die worden bij het verlaten van de expo kort voorgesteld aan de hand van een mugshot en een proces-verbaal.

 

De bezoekers worden gehersenspoeld.

Het magazine werd op de openingsdag van het festival op 40.000 exemplaren verdeeld met de plaatselijke krant Charente Libre, die Nix ook vroeg de voorpagina van de krant te verzorgen. Het maakte de Vlaamse strip meer dan ooit zichtbaar in het straatbeeld van Angoulême.

 

De expo in het Musée d’Angoulême trok enorm veel volk, en ook de pers was massaal enthousiast over ‘de geestigste tentoonstelling van Angoulême’, met superlatieven als ‘sublime’ en ‘magnifique’. Nix haalde dan ook alles uit de kast om de wereld van Kinky & Cosy tastbaar te maken, met een fabriek waarin de bezoekers worden gehersenspoeld, tot ze even slim en efficiënt denken als de twee ondeugende meisjes uit de strip. De expo moest zijn stripwerk in de verf zetten, dat bij Le Lombard en binnenkort ook bij Ballon Media gebundeld verschijnt. Tegelijkertijd vestigt de tentoonstelling ook de aandacht op de animatieserie over de ontspoorde tweeling die de komende maanden op verschillende Europese zenders te zien zijn (bij ons op JIM).

 

Het VFL werkt voor de aanwezigheid in Angoulême al enkele jaren samen met de Vlaamse Uitgevers Vereniging, en mocht voor de vernissage en een netwerklunch met internationale festivals rekenen op de steun van de Vlaamse vertegenwoordiging in Parijs en van Flanders Investment and Trade.

 

Een gewaarschuwde bezoeker is er twee waard.

De aanwezigheid van het VFL beperkte zich niet tot de expo: er stonden 35 afspraken met buitenlandse uitgevers en festivalorganisatoren op de agenda, en samen met deAuteurs werd een netwerkmoment georganiseerd. Daarbij toonden Vlaamse stripauteurs hun werk aan enkele van de beste internationale contacten van het VFL, werden banden tussen Vlaamse, Nederlandse en internationale uitgevers versterkt, en enkele boeiende projecten op de rails gezet. Tot vandaag steunde het VFL 85 vertalingen van werk van Vlaamse auteurs. Na deze editie van Angoulême komen er daar ongetwijfeld nog een pak bij.

  

 

 

 

 

Foto's: (c) 9eArt+, Jorge Fidel Alvarez.

 

Ontdek 'The Kinky & Cosy Experience':

> The making of ...

> The Kinky & Cosy Experience ...

> De auteurs uit het Kinky & Cosy magazine ...

 

De pers over 'The Kinky & Cosy Experience':

> 'Laat je brainwashen door Kinky en Cosy' (De Standaard) ...

> ‘Een stripfestival was nog nooit zo gevaarlijk’ (De Morgen) ...

> 'Vlaamse Kinky & Cosy verzorgen de humor in Angoulême' (Knack) ...

> 'L'expo Nix, la plus dingue du festival' (Charente Libre) ...

> 'Sacré lavage de cerveaux' (Sudouest) ...

> 'Les pires jumelles du monde' (Le Monde) ...

> Reportage over Nix en 'The Kinky & Cosy Experience' (Hoera Cultuur!) ...

> Interview met Nix (Radio 1) ...

> Reportage over Nix en 'The Kinky & Cosy Experience' (France 3) ...

gepubliceerd op: 2015-02-02

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen